Mengenai Saya

Foto saya

Hanya seorang wanita yang biasa, dengan kerja yang biasa, belum ada bakat yang luar biasa dengan minat yang biasa. Jadi, biasa-biasakanlah diri menjenguk blog biasa ini.
sila-silalah 'suka' dengan blog facebook saya: https://www.facebook.com/elieynzBlog
sebahagian daripada wsb mania community (we are sabahan blogger mania) http://wearesabahanbloggermania.blogspot.com/
jemputlah ke laman twitter saya:https://twitter.com/elieynzlin
harap anda-anda tak sesat dalam blog saya, silalah datang lagi ya. Jangan lupa komen yang membina.

Jumaat, 21 Januari 2011

ITU FITNAH!!!!

FITNAH? YA, APA YANG KAMU TAU TENTANG FITNAH?
inilah manusia, hanya kerana yang bercakap tu orang yang lebih tua jadi setiap apa yang dia cakap tu betul? jadi yang aku ni cakap tak betul?
sakitnya hati.. bila kena macam ni..
aku puas dah masa sekolah dulu.. begitulah aku rajin mau pergi aktiviti kokurikulum puteri islam punya, kena larang pastu dicakap pula "anak kawan tu tidak pergi pun" jadi apa aku kisah? aku ni mau selamat, sebab kalau tak pergi kena catit markah. Bila rajin bersukan disekolah dicakap lagi "kawan tu cakap kokurikulum tak penting" 
apa kau tak penting? itu yang penting sekarang!... 
tengok tu! sikit-sikit kawan cakap, sikit-sikit orang cakap! 
diorang tu apa tuhan ka sentiasa cakap benda yang betul?
bikin panas eh..
ni lagi semalam sepupu aku difitnah.. fitnah apa? ianya terlalu peribadi, harap korang faham...
aku hanya akan percaya sesuatu perkara jika aku nampak depan mata dan orang tu sendiri yang beritahu.. kalaupun dia tipu aku yakin suatu masa Allah akan bagi tunjuk juga..
diorang tau ka dosa memfitnah tu umpama membunuh?
firman Allah:
An-Nur : 19
"Orang yang ingin agar (berita) perbuatan yang keji itu tersiar dikalangan orang-orang beriman, bagi mereka azab yang pedih di dunia dan akhirat. Allah mengetahuinya, sedang kamu tidak mengetahui."

Al-Baqarah : 191
"Dan fitnah itu lebih besar bahayanya dari pembunuhan"

An-Nur : 23-24Mereka yang memfitnah perempuan suci, celakalah di dunia dan akhirat; bagi mereka hukuman yang dahsyat dihari pengadilan; lidah, tangan dan kaki mereka menjadi saksi diatas perbuatan mereka.

Al-Buruj : 10Orang yang memfitnah orang mukmim, kemudian tidak bertaubat, bagi mereka azab jahanam dan neraka yang membakar

Al-Isra'a : 36
"Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta bertanggung jawabnya tentangnya."

hadis rasulullah s.a.w:
Dari Imam Ghazali
"Mengumpat itu dosanya sama dengan berzina 30 kali."

Dari R. Muslim
"Seseorang yang menutup cela seseorang yang lain didunia, akan ditutupi celanya oleh Allah pada hari kiamat."

saya ambil firman Allah dan hadis diatas dari HASHIM YAACOB 

sila lah ke blog beliau ya... jadi, hindarilah kita semua dari fitnah / mengumpat! 

9 ulasan:

Kreatifbuzz berkata...

sukung!

aku pun slalu d fitnah..!
adakah patut dorg kata aku ni hensem! issh!!

One berkata...

siapa yg nda pernah kena fitnah.. kirim salam ja sama si tukang tabur fitnah.. hehe..

elieynz berkata...

kreatifbuzz: adeh.. gitu ka?

one: ya.. sabar ja lah..

Encik MamaT berkata...

salah faham je kot tu.. mungkin mereka tak tau situasi sebenar...

elieynz berkata...

encik mamat: agaknya lah.. tapi tak baiklah kan terus cerita.. hurm...

MiZzzzBabynieylalalalaaaa berkata...

benda yang peribadi yang xdak sepatutnya org lain tahu..org 2 seharusnya menyimpan rahsia sebaik2 nya..bukan di ceritakan sama org lain sehingga timbulnya kekecohan di antara keluarga....perlu menjaga perasaan org lain juga n klu trkena dgn batang hidung sndiri pa cita???xda cita pa2 jg ka???...hurmmmmm

elieynz berkata...

mizz: sungguh ko memahami ya... hehe

MD.EHSAN berkata...

sukung...sukung... hehehe...(^_^)v

elieynz berkata...

md ehsah: terima kasih